szpital, jajka

ZATRUCIE JAJKAMI – Dwie osoby przebywają w szpitalu. JAK TEGO UNIKNĄĆ?

Groźne zatrucia jajkami. Pierwsze ofiary trafiły do szpitala, wśród nich znajduje się dziecko.

Dwie mieszkanki Lubina przebywają obecnie w szpitalu, wszystko spowodowane salmonellą, wywołaną przez spożycie jajek. Stan obu pacjentek jest stabilny, ich zdrowiu i życiu nie zagraża już niebezpieczeństwo.

[ZOBACZ: Znane polskie zakłady mięsne WYPUŚCIŁY NA RYNEK SKAŻONE PRODUKTY! 20-30% zakażeń kończy się śmiercią!]

Młoda mama i jej kilkuletnia córka, obecnie przebywają w szpitalu. Jak informuje lokalny portal lubin.pl zatrucie spowodował krem z jaj z miejscowej firmy.

Jak uniknąć salmonelli? Ważne jest, by w tym ciepłym okresie, gdzie temperatury sięgają nawet powyżej 30 stopni Celsjusza szczególnie dbać o higienę i sposób przechowywania jaj – wskazane jest przechowywanie ich w lodówce oraz unikanie kontaktu ze słońcem. Ciepło namnaża wirusy, które mogą wywołać choroby bakteryjne, w tym również salmonellę. W okresie letnim nienależny spożywać również surowych jaj, podawanych w formie koglu-moglu, czy surowego żółtka do tatara.